Breaking News

2019 Gk One Liner for Railway, SSC, IBPS, IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC (GK) With Answer

2019 Gk One Liner for Railway, SSC, IBPS, IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC (GK) With Answer 


Latest GK & Current Affairs 2019, Railway, SSC, IBPS, IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC

These are very important and latest GK Questions and general awareness 2019 questions  for all competitive exams like IAS, Bank PO, SSC CGL, RAS, CDS, UPSC exams and all state-related exam. Practice with this huge collection of Basic General Knowledge Questions and Answers.


1. What is the direction of rotation of earth on its axis ?

Ans: West to East


2. what is the full form of WTO?


Ans: World Trade Organization


3. what is the full form of SEBI?


Ans: Securities and Exchange Board of India


4. Who in India is the supreme commander of armed forces?


Ans: President


5. Who was the first Indian Prime Minister to resign from office?


Ans: Morarji Desai


6. Through which amendment 'Right to Property' was made a legal right?


Ans: 44th Amendment


7. An instrument used for measuring the strength of electric current?


Ans: Galvanometer.


8. Which is the fastest animal on earth?


Ans: Cheetah


9. When did India became republic?


Ans: 26 January 1950


10. Which is the highest civillian award in India?


Ans: Bharat Ratna.




11. what is the full form of HTTP?


Ans: Hyper Text Transfer Protocol


12. Christiana Ronaldo is related with which sport?


Ans:  Football


13. Who is the highest run scorer in One Day International cricket?


Ans: Sachin Tendulkar


14. Who is the chairman of the Planning Commission of India?


Ans: Prime Minister


15. Who directed the movie 'Avatar'?


Ans: James Cameroon


16. Who was the first Indian woman to swim across the English Channel?


Ans: Arti Saha.


17. The green colour of the leaves is due to?


Ans: Chlorophyll


18. Where is 'Gateway of India' situated?


Ans: Mumbai


19. In which year India won the ICC world cup under the captaincy of M. S. Dhoni for the second time?


Ans: 2011


20. Who won the football world cup for maximum number of times?

Ans: Brazil




21. Which among the following is true regarding the Humidity of the air? 

[A] It increases with the increase in atmospheric temperature
B] It decreases with the increase in atmospheric temperature
[C] It is not affected by the change in atmospheric temperature
[D] It does not show any

Correct Answer: A [It increases with the increase in atmospheric temperature]: 

22. Which of the followings causes Earthquakes?

[A] Volcanic eruptions
[B] Landslides 
[C] Cyclones 
[D] Movement of a part of earth’s surface on account of the faulting of rocks

Correct Answer: D [Movement of a part of earth’s surface on account of the faulting of rocks]

23. Who has been appointed as the acting Chairman of the Union Public Service Commission (UPSC)? 

[A]ArvindSaxena 
[B]SudhaJain 
[C]KirtiKumar 
[D] Omi Agrawal

Correct Answer: [A]ArvindSaxena

24. Ram is brother of Rahul. Sapana is sister of Shyam. Rahul is son of Sapana. How is Ram related to Sapana?

(A) Father

(B) Son

(C) Grandfather

(D) Grand Son

Correct Answer : (B) Son


25. A and B are a married couple, A being the male member. D is the only son of C, who is the brother of A. E is the sister of D. B is the daughter-in-law of F, whose husband has died. How many male members are there in the family?


(A) 2

(B) 4

(C) 1

(D) 3

Correct Answer(D) 3

26. With which does the power to extend or restrict the jurisdiction of the High Court rest?

 (A) With the Parliament 

(B) With the Legislative

(C) With the Council of Minister

(D) With the Rajya Sabha

Correct Answer: (A) With the Parliament

27. Due to bite of mad dog the disease hydrophobia is caused by which virus?

(A) Dengue

(B) Chinkengunia

(C) Rabies virus 

(D) Cancer

Correct Answer: (C) Rabies virus

28. Who appoints the Chief Election Commissioner of India?

(A) Prime Minister

(B) Deputy Minister

(C) President 

(D) Chief Minister

Correct Answer: (C) President

Click to Join



No comments